Предимства и недостатъци на газовите уредби

Предимства и недостатъци на газовите уредби

 

 

Газова бутилкаКакто всяко друго нещо в света, така и газовите уредби за автомобили си имат не само предимства, но и недостатъци. И тъй като в повечето случаи четем само за техните плюсове, в тази тема ще се опитаме да направим съпоставка, като изтъкнем не само преимуществата, но и недостатъците на газовите системи.

 

Не знам дали има смисъл да коментирам вече за кой ли път, че монтирайки АГУ на бензиновия си автомобил, Вие ще спестите средства от разходите си за гориво. Това обаче не е съвсем вярно за хората, които карат автомобилите си предимно на къси разстояния, защото докато автомобилът Ви загрее достатъчно, за да превключите на газ, то е дошло време да спирате. Ако обаче постоянно карате на дълги разстояния, то със сигурност си струва да инсталирате газова уредба на колата си.

 

Знаете, че на пазара има огромно разнообразие от марки и модели газови уредби, както и от сервизи и магазини, които ги предлагат. За да Ви излезе по-евтино, най-добре е да се обърнете към сервиз, който Ви предлага комплексна услуга – покупка и монтаж на АГУ, вместо да купите уредбата от някъде, и чак след това да започнете да търсите сервиз, в който да я инсталират. Та както вече казах, има много марки и модели газови уредби. Естествено и техните цени са разнообразни. За да сте сигурни обаче че избраната от Вас АГУ е качествена, то трябва да знаете от къде стартират цените на хубавите уредби. Една добра АГУ, при всички положения, струва не по-малко от 800 лв. Всяка уредба под тази цена, може би е некачествена. С максимална цена няма да се ангажирам, ще Ви кажа само, че тя надхвърля 2 000 лв.

 

За цената на самите горива също няма смисъл да говорим – дори и децата знаят, че газта е много по-евтина от бензина. Трябва да сте наясно обаче, че разходът Ви на газ в литри, при всички положения ще се покачи, спрямо този на бензин. Който твърди че това няма да се случи, или е заблуден, или се опитва да заблуди Вас. Повишаването на разхода на газ, спрямо този на бензин е с около 8-10 % в литри.

 

Ако пък някой Ви каже, че автомобилът Ви няма да промени мощността си след като инсталирате газова уредба, не му вярвайте. Мощностите на автомобила Ви ще се понижат с около 5 %, ако монтирате газова уредба на пропан-бутан, и с около 20-30 %, ако газовата Ви уредба е на метан.

 

Другото нещо, което може да се сметне като недостатък на газовите уредби е това, че в повечето случаи, е препоръчително автомобилът да се пали на бензин, особено през зимата. Така, вие ще трябва да зареждате автомобила си с два вида гориво – бензин и газ.

 

На по-старите автомобили, които са на над 20 години, почти няма смисъл да се монтира газова уредба. Не за нещо друго, просто защото едва ли още дълго ще карате този автомобил, а инвестицията която трябва да направите за АГУ не е малка. Тогава съществува вероятност скоро да си вземете по-нов автомобил, и същата тази уредба да не е подходяща за него, и да се наложи да купувате нова. За това, ако планирате скоро да сменяте автомобила се, не бързайте с газовите уредби.

 

Искрено се надявам, да сме Ви помогнали да направите преценка, дали си заслужава да монтирате АГУ на Вашият автомобил.

Коментарите са приключени.