Коли, които се продават с фабрична газова уредба

opel_insignia_lpgКато цяло дилърите не споменават много – много кои продукти на определен автомобилен производител могат да се закупят с фабрична газова уредба. Набляга се повече на оборудване и екстри.

Автомобилите с марка Great Wall първи обаче направиха своеобразен пробив. Техните модели с бензинови мотори могат да бъдат закупени и с фабрична газова уредба. В българския завод край Ловеч предлагат опцията LPi (Liquid Propane Injection), която показва, че този модел има газово устройство с течно впръскване на горивото. Voleex C10, Steed 5, Hover H6, Voleex C20 R, Hover H5, Voleex C30 си запазват гаранцията (5 години), която дава фирмата.

Иначе за обща информация можем да добавим, че при LPi пропан-бутана се впръсква в течно агрегатно състояние в мотора. Това позволява много по-добра точност на процеса и сериозно понижава разхода на газ. Допълнително ефектът на охлаждане от разширяващия се пропан-бутан води до нарастване на мощността на двигателя.

Opel Insignia също се нарежда в списъка на коли, които могат да бъдат придобити с фабрична газова уредба. Моделът идва след като на пропан-бутан минаха на Corsa, Meriva и Astra. И трите варианта – седан, хечбек и комби на Insignia са налични с 1,4-литров турбомотор LPG ecoFLEX.

Справка при дилърите сочи, че Dacia Sandero, Logan (вкл. и комби) и Duster имат опция за тази екстра. От фирмата дори не крият подробности как е решен проблемът с обемистия резервоар. Той не заема място в багажника, а е разположен на позицията на резервната гума. Направен е от високоустойчива стомана. Нещо повече – цели 5 елемента го обезопасяват допълнително. Има клапан, предпазващ от връщане на горивото, такъв за регулиране на пълненето на резервоара (бутилката) до не повече от 80%, ограничител на дебита, както и контролиращ налягането редуктор и клапан за изключване на подаването на пропан-бутан при инцидент.

Volkswagen също не остава по-назад. Марката предлага всички предимства на своите автомобили с фабрична газова уредба. Разходка в сайта на вносителя показва, че Up! и Passat са достъпни у нас с тази екстра.

Kia Picanto може да се поръча в 2 версии с фабрична газова уредба. Въпреки тази опция обаче, според скромното мнение на дилърите точно този модел е сред най-непродаваемите от нас, вероятно заради сериозната му цена – около 30 000 лв.

Chevrolet Aveo също премина към пропан-бутан. При определени обстоятелства и у нас може да се поръча задвижваният само от LPG-мотор Chevrolet Matiz S, който минава за един от най-екологичните автомобили с ДВГ.

Коментарите са приключени.