Какво са автомобилните газови уредби

Какво са автомобилните газови уредби?

 

Автомобилната газова уредба (АГУ) представлява система от няколко компонента, които при правилно свързване и монтиране на Вашия автомобил, ще Ви помогнат да намалите разходите си за гориво, тъй като газта е доста по-евтина от останалите видове горива, изключвайки метана. Именно това е причината, хората с бензинови автомобили, които изминават стотици, или дори хиляди километри седмично, да инсталират АГУ на автомобилите си.

 

Основните компоненти на една автомобилна газова уредба са следните:

 

Редуктор-изпарител. Вероятно знаете, че в бутилката (резервоара) газта се съхранява в течно състояние, а за да работи двигателят безпроблемно, е нужно втечнения газ да бъде преобразуван в газообразно състояние. Именно това е задачата на редуктор-изпарителя – да преобразува втечнения газ в газообразно състояние.

 

Вентили – те са два вида, един за газ и един за бензин. Този за газта се монтира на тръбопровода, който подава газта към редуктора. Представлява нормално затворен вентил, който работи на електромагнитен принцип. Бензиновият вентил е същият като газовия, с тази разлика, че той се монтира на бензинопровода към карбуратора.

 

Електрически превключвател. Той се монтира на арматурното табло, и контролира работата на вентилите. Чрез него, водачът може да избира в какъв режим да шофира колата си – бензинов или газов.

 

Смесителят се монтира в средата на карбуратора или във въздушния филтър над него. Неговата работа е смесва газта с въздуха.

 

Бутилка (резервоар) – в нея се съхранява газта, и тъй като представлява съд под налягане, подлежи на периодичен контрол. За по-голяма безопасност, не се препоръчва газовата бутилка да се пълни повече от 80 % от вместимостта й. За да се ограничи препълването на газовия резервоар, на него се монтира мултиклапан, който не позволява в бутилката да влезе газ, повече от 80 % от вместимостта на самата бутилка. Мултиклапанът има също сонда, нивомер и два спирателни вентила.

 

Ламбда системата е микропроцесорна система, която контролира състава на горивната смес. Целта е да се намалят и ограничат вредните емисии от изгорели газове. Използва се при автомобили, които имат катализатор и ламбда сонда.

 

Това са основните съставни части на една автомобилна газова уредба. Инвестицията за покупка и монтаж на такава уредба не е от най-малките, но трябва да сет наясно, че много скоро парите Ви ще се възстановят, под формата на спестени средства от разходите за гориво. И за да продължава автомобилът Ви да Ви служи дълго и безпроблемно, изберете качествена АГУ и коректна фирма, която да я монтира и пусне в експлоатация.

 

Със сигурност, ако потърсите ще намерите евтини газови уредби, но не се подлъгвайте по ниската им цена, тъй като те най-вероятно ще са некачествени, и могат да имат негативни, дори фатални последствия за автомобила Ви. Не пестете средства от тази инвестиция, тъй като автомобилната газова уредба не се подменя всяка година. Слагайки я веднъж на автомобила си, ако е качествена и правилно инсталирана, тя ще Ви служи безпроблемно, за години напред.

 

При днешните високи цени на бензина, почти няма човек, който да притежава бензинов автомобил, и да не му е монтирал АГУ, особено тези, които пътуват постоянно и изминават стотици километри дневно. Избирайки качествена автомобилна газова уредба, Вие ще давате значително по-малко средства за гориво, отколкото ако шофирате автомобила си в бензинов режим.

Коментарите са приключени.