Какво представляват бутилките за АГУ ?

Какво представляват бутилките за АГУ ?

 

Автомобилната газова уредба представлява система от няколко основни компонента, които при правилно свързване и монтиране, позволяват на автомобила Ви да се движи с газ. Този вариант е доста по-изгоден от карането на бензин, тъй като цената на бензина е два пъти по-висока от тази на газта. Идва моментът в който някои от Вас може би ще попитат „Да, газта е по-евтина, но пък разходът на газ се вдига количествено, спрямо този на бензин?”. Да, наистина автомобилът Ви ще гори по-голямо количество газ, от колкото бензин, но тази разлика обикновено не е никак фрапираща, и както и да го смятате, карането на газ винаги ще Ви бъде по-изгодно от карането на бензин.

 

Други пък ще кажат, че след монтирането на газова уредба на автомобила, той губи мощностите си. И това не е вярно, или поне не съвсем. При качествено монтиране на качествена автомобилна газова уредба (АГУ), Вие няма да усетите никаква промяна в мощностите на автомобила Ви.

 

Ще се намерят и такива, които ще кажат, че газовата уредба влияе негативно върху бензиновия двигател, но и тук важи правилото – качествена уредба + професионален монтаж = никакви негативни последствия за двигателя на бензиновия автомобил.

 

Сами виждате, е има много „за” и „против” газовите уредби, но аз нямам намерение да продължавам да развенчавам истините и митовете за АГУ.

 

Както казах, АГУ е сложна система от няколко основни компонента: редуктор-изпарител, електромагнитни вентили – един за газ, и един за бензин, превключвател газ/бензин, смесител, екологична ламбда система и резервоар. Именно за този резервоар искам да си поговорим сега.

 

Знаете, че автомобилът Ви има бензинов резервоар, който обикновено е разположен под багажника и задните седалки. Когато сложите газова уредба на своя автомобил, Вие се нуждаете от още един резервоар, в който да се съхранява газта, тъй като, първо газта изисква по-специален резервоар за съхранение, и второ, в резервоара на колата Ви ще продължава да се съхранява бензина, за да може да продължите да шофирате и в бензинов режим.

 

Резервоарът за газ, който е част от АГУ се нарича още газова бутилка. В нея се съхранява втечнения газ, който с помощта на смесителя се смесва с въздух, за да се получи необходимата горивно-въздушна смес. Именно в тази газова бутилка, служителите на бензиностанциите ще слагат газта, когато отидете да зареждате с гориво.

 

АГУ бутилката е съд под налягане, и поради тази причина подлежи на периодичен преглед и надзор. Едно от най-важните условия за безопасност е, бутилката да не се пълни с гориво повече от 80 % от общата й вместимост. За да се контролира и избегне едно такова препълване, към бутилката се монтира мултиклапан. Той представлява специално устройство, което не позволява препълване на газовия резервоар.

 

Както вече казахме, газовият резервоар е съд под налягане, и поради тази причина периодично трябва да бъде преглеждан и проверяван за неизправности, и съответно, ако бъдат констатирани такива, те своевременно и надлежно да бъдат отстранени.

 

АГУ бутилките са с различна вместимост, която варира от 12 до 130 литра, а най-често срещани и използвани са 80 литровите автомобилни газови бутилки. Изборът на бутилка (вместимост, форма, размери и т.н.), зависи от предпочитанията на клиента. Има голям избор от видове бутилки с различна вместимост, така че винаги може да намерите тази, която би била най-подходяща за Вас.

Коментарите са приключени.